Basketbol kuralları oyunun seviyesine bağlı olarak biraz değişiklik gösterebilir. Örneğin üniversiteler arası basketbol maçları ile uluslararası organizasyonların kuralları.. Bununla birlikte, bu kural farklılıkları, genellikle sadece temel basketbol oyununun varyasyonlarıdır ve aşağıda tartışılan kuralların çoğu, oynanan herhangi bir basketbol oyununa uygulanabilir.
Bir basketbol maçının galibi en çok sayı atan takımdır. Basketbol topunu rakibin çember veya sepetinden atarak puan kazanırsınız. Normal oyunda, üç sayı çizgisinin içinden yapılan bir basket 2 sayı ve üç sayı çizgisinin dışından yapılan bir basket üç sayı değerindedir. Serbest atış atarken, her serbest atış 1 puan değerindedir. Gelin şimdi kuralları değerlendirelim.
Bu Yazımızda Neler Var :
Hücum Yapan Takım İçin Basketbol Kuralları
Hücum yapan basketbol takımı, topu elinde tutan takımdır. Bir oyuncu basketbol topuna sahip olduğunda, uyması gereken bazı kurallar vardır:
- Oyuncu her iki ayağını da hareket ettirirken bir eliyle topu zıplatmalı veya dripling yapmalıdır. Herhangi bir anda iki eli topa dokunursa veya oyuncu top sürmeyi bırakırsa, oyuncu yalnızca bir ayağını hareket ettirmelidir. Sabit duran ayağa pivot ayağı denir.
- Basketbolcu top sürmede sadece bir dönüş yapabilir. Başka bir deyişle, bir oyuncu top sürmeyi bıraktıktan sonra başka bir driplinge başlayamaz. Tekrar top sürmeye başlayan bir oyuncu steps yapmış olur basketbol topunu diğer takıma bırakır. Bir oyuncu başka bir driplinge ancak takımlardan herhangi birinden başka bir oyuncu dokunduktan veya topun kontrolünü ele geçirdikten sonra başlayabilir. Bu genellikle şut veya pas sonrası olur.
- Top saha çizgilerinin içerisinde kalmalıdır. Hücum eden takım topu saha dışına çıkarırsa, diğer takım topun kontrolünü alır.
- Top sürme sırasında oyuncunun eli topun üzerinde olmalıdır. Top sürerken topun dibine dokunur ve driplinge devam ederse buna topu taşıma denir ve oyuncu topu diğer takıma bırakır.
Hücum takımı yarı sahayı geçtiğinde, geri sahaya geri dönemez. Buna geri saha ihlali denir. Savunma takımı topu geri sahaya atarsa, hücum eden takım kural gereği olarak topu geri alabilir.
Savunma Yapan Takım İçin Basketbol Kuralları
Savunmada olan takım, basketbolsuz takımdır.
- Savunma oyuncusu için ana kural faul yapmamaktır. Faul, fiziksel temas yoluyla haksız avantaj elde etmek olarak tanımlanır. Hakem tarafından yapılması gereken bazı yorumlar vardır, ancak genel olarak, savunma oyuncusu hücum oyuncusuna, hücum oyuncusunun topu kaybetmesine veya bir şutu kaçırmasına neden olacak şekilde dokunamaz.
Genel Kurallar
- Faul kuralı yukarıda bir savunma kuralı olarak tanımlansa da, hücum oyuncuları dahil sahadaki tüm oyuncular için tamamen aynı şekilde geçerlidir.
- Basketbolcular topa vuramaz ve topa yumruk atamazlar.
Hiçbir oyuncu basket potasına doğru aşağı inerken veya çember üzerindeyken topa dokunamaz. Dokunulduğu takdirde top girmiş sayılacaktır. (Bazı oyunlarda topa çembere dokunmak kurallara aykırı değildir).
Sahadaki her oyuncu, oynadığı pozisyona bakılmaksızın aynı kurallara tabidir. Basketbolda pozisyonlar sadece takım basketbolu stratejisi içindir ve kurallarda pozisyon yoktur. Bu nedenle genel basketbol kuralları, oyuncuların pozisyonlarına bakmaksızın uygulanır. İlginizi çekebilecek diğer içerikler aşağıdadır.